JekerKlassiek 2021

JekerKlassiek 2020
In het coronajaar 2020 was het door de maatregelen en lockdowns niet mogelijk om het bekendste, gratis klassieke muziekfestival JekerKlassiek te laten plaatsvinden in juni. Echter, door de versoepeling van de maatregelen in september is het gelukt om op 27 september een mini-editie te organiseren in de Waalse kerk. Met inachtneming, van de 1,5m, maximaal aantal bezoekers en het tonen van de QR-code speelden 2 ensembles van de philharmonie zuidnederland de sterren van de hemel voor een 50-koppig publiek. Wat een genot om in deze corona-tijd te kunnen worden meegevoerd door Mozart en Händel gespeeld door een gelegenheidsduo gevormd door Lei Wang, concertmeester en altviolist Armen Nazarian van philharmonie zuidnederland. Dit optreden werd afgewisseld door uiteenlopende stukken gespeeld door het trombone-trio, eveneens van philharmonie zuidnederland. Ook al was het bescheiden in omvang, het was voor iedereen, musici én publiek een waar cadeautje om van livemuziek te kunnen genieten!

JekerKlassiek 2021
Ook in 2021 gooide corona roet in het eten: het muziekfestival JekerKlassiek kon wederom niet in zijn bekende vorm plaatsvinden. Maar weer een jaar verstoken zijn van live klassieke muziek? Dat kón niet en gebeurde dus ook niet. Op 5 december, een toepasselijke datum, vond wederom een feestelijke mini-editie van het festival plaats. Ook nu weer was de Waalse kerk de plaats van handeling. Samen met een drietal musici van de philharmonie zuidnederland bracht concertmeester Lei Wang het Strijkkwartet opus 18 nr. 4 van Ludwig van Beethoven en het Andante con Moto, strijkkwartet nr. 14 (der Tod und das Mädchen) van Franz Schubert ten gehore. Ook nu werd -met inachtneming van de geldende corona maatregelen- een select publiek driemaal getrakteerd op een bijzondere en ontroerende uitvoering.

Het bestuur van stichting JekerKlassiek is inmiddels druk bezig met de organisatie van de editie van 2022. We hopen dat we dan op 12 juni weer een reguliere versie van ons festival kunnen organiseren, waarbij de toevallige ontmoetingen met klassieke muziek op plekken in het Jekerkwartier in Maastricht waar je dat niet verwacht weer centraal kan staan. Tot de 12e juni!