Terugblik 2015-2018

Editie 2018

Zondag 24 juni 2018 stond het Jekerkwartier te Maastricht bol van klassieke muziek. Voor het vierde jaar op rij vond JekerKlassiek plaats, het gratis toegankelijke festival met klassieke muziek van o.a. musici van philharmonie zuidnederland.

De formule is eenvoudig: klassieke muziek op een toegankelijke manier presenteren op unieke locaties in het Jekerkwartier te Maastricht. De combinatie van onverwachte, bekende, onbekende en intieme locaties met mini-concertjes door klassieke ensembles hebben de afgelopen edities tot een groot succes gemaakt. In 2018 waren de deelnemende locaties: Café Sjiek, Café Forum, Hotel Dis, Atelier Pauline, Vioolbouwer Rijsemus, Baccara Bloemen en Meer, Lutherse Kerk en de binnentuin stadswal Lang Grachtje.

Het programma van JekerKlassiek werd wederom samengesteld door Jos Roeden, artistiek programmeur van philharmonie zuidnederland. Musici van dit orkest verzorgen tevens concertjes tijdens JekerKlassiek. In 2018 was dat een slagwerkensemble, strijktrio en duo harp en hobo. Daarnaast is de samenwerking met partners uit de regio opgezocht. In samenwerking met Stichting Maastrichtse Componisten speelde blazersensemble Zuiderwind muziek van de Maastrichtse componist Jean Lambrechts. Ook dit jaar was er weer een kinderactiviteit: de Limburgse Koorschool KOKOZ bracht "We bouwen een stad", een experimentele productie en educatief project met kinderzang en -theater, gebaseerd op composities van Paul Hyndemith.

JekerKlassiek werd in 2018 met een knaller geopend én afgesloten. Acteur Stijn Vervoort (Toneelgroep Maastricht) en pianist Wouter Bergenhuizen brachten de componist Schubert tot leven en openden daarmee de dag. De dag werd afgesloten door concertmeester Lei Wang én slagwerkers van philharmonie zuidnederland in een verrassend, spetterend concert op het pleintje Sint Pieterstraat 5.

Editie 2017

Zondag 18 juni 2017 vond de derde editie van het (gratis) festival JekerKlassiek plaats. Ook deze editie werd gehouden onder een stralende zon en bezocht door meer dan 1.700 bezoekers. Voor het eerst stond er ook een kinderactiviteit op het programma van JekerKlassiek, daarover later meer. Zoals inmiddels gebruikelijk vond voorafgaand aan het festival een brunch plaats voor sponsoren en genodigden. De brunch was met 65 personen uitverkocht waarbij de opbrengst geheel ten goede kwam aan het festival! Na de brunch openden Gedeputeerde Ger Koopmans van de Provincie Limburg en Intendant Stefan Rosu van philharmonie zuidnederland deze derde editie. Aansluitend was er de eerder genoemde kinderactiviteit in de Lutherse Kerk: ‘Alles in de Wind', een voorstelling van philharmonie zuidnederland met tekst van Marijk Greweldinger. De kerk was tot de laatste plaats bezet en het enthousiasme van de aanwezige kinderen zorgde voor een energieke opening van het festival. De samenwerking met OBS Binnenstad heeft hier zeker aan bijgedragen.

Op zes verrassende locaties in het Jekerkwartier konden bewoners en bezoekers vervolgens van 13:00-17:30 uur genieten van een divers aanbod aan optredens. Ook in 2017 was het programma samengesteld in nauwe samenwerking met philharmonie zuidnederland: zonder de inzet en enthousiasme van zowel programmeur Jos Roeden als de betrokken musici van philharmonie zuidnederland zou een gratis festival als JekerKlassiek niet mogelijk zijn! Liefhebbers van klassieke muziek maar ook bezoekers die voor het eerst met deze muziekstijl in aanraking kwamen, konden op de 18e juni hun hart ophalen. Het houtblazerstrio van philharmonie zuidnederland trad op in de ‘Tuin Lange Grachtje’, een buitenlocatie die doorgaans niet voor het publiek toegankelijk is. In de muziekkamer van vioolbouwer Rijsemus schitterde concertmeester Lei Wang van philharmonie zuidnederland in een intieme setting en het dakterras van Teazone was het domein van saxofoonkwartet A’Meuse (met dank aan Stichting Maastrichtse Componisten). Galerie Hotel Dis trakteerde haar bezoekers op een zangrecital en op het terras van Cafe Sjiek kon worden genoten van optredens van het koperkwintet van philharmonie zuidnederland. Bijzonder was ook het ‘crossover’ -optreden van singer-songwriter Jodymoon samen met de strijkers van philharmonie zuidnederland in wat we wel de etalage van Le Marais Deux & Koffie mogen noemen. De afsluiting van deze editie van JekerKlassiek was een bijzonder openluchtconcert op het ‘pleintje Sint Pieterstraat 7’ van stadsbeiaardier Frank Steins op zijn mobiel carillon begeleid door de blazers van het koperkwintet van philharmonie zuidnederland. Een geweldige afsluiting van een mooie derde editie.

Editie 2016

Zondag 19 juni 2016 vond de tweede editie van JekerKlassiek plaats! Ensembles van philharmonie zuidnederland, het Conservatorium Maastricht én het Conservatorium Tilburgspeelden licht-klassieke muziek op intieme én verrassende locaties in het Jekerkwartier. Tijdens deze editie was er speciale aandacht voor de Maastrichtse componist Jean Lambrechts, die zijn 80e verjaardag vierde. In samenwerking met Stichting Maastrichtse Componisten opende JekerKlassiek met een door hem gecomponeerd stuk. Meer dan 1500 bezoekers genoten van klassieke muziek op unieke locaties.

Editie 2015

In 2015 vond de eerste editie van JekerKlassiek plaats in het Jekerkwartier te Maastricht. Een succesvolle eerste editie met lovende reacties van het publiek. Ensembles van philharmonie zuidnederland speelden op diverse locaties in het Jekerkwartier: in de Kapel van St. Monica, bij vioolbouwer Rijsemus, Le Marais Deux, Galerie DIS, Café Sjiek, Café Forum en het Regionaal Historisch Centrum. Van een intiem vioolconcert door concertmeester Lei Wang, tot een blaaskwintet in de openlucht, van Franse chansons in een etalage tot een prachtig celloconcert in een galerie: het publiek genoot van de sfeervolle klanken in het Maastrichtse Jekerkwartier. JekerKlassiek 2015 was gratis toegankelijk voor bezoekers en werd mede mogelijk gemaakt door Koenen en Co.